Cerrahi öncesi hazırlıklar
Ameliyat öncesinde bazı hazırlıklar uygularız ve hastalarımızdan bazı noktalara dikkat etmelerini isteriz. Bunlar şu alt maddeler ile belirtilebilir:
- Hastalar sürekli kullandıkları ilaçları almaya devam etmelidir. Kullandıkları tüm ilaçları ameliyat öncesi cerraha ve anestezi uzmanına bildirmesi hayati önem taşıyabilir. Bunların arasında hipertansiyon ilaçları, tiroit preparatları, anti-depresanlar, diyabet ilaçları, insülin vs. sayılabilir.
- Hastalar aspirin veya buna benzer “pıhtılaşma önleyici, kan sulandırıcı” ilaçları ameliyattan en erken bir hafta önce kesmelidirler.
- Hastalar yaptırdıkları tüm tetkikleri ve daha önceki yatışlarıyla ilgili raporları yatış sırasında yanlarında getirmeleri gerekir.
Ameliyat sonrası
- Hastalara ve hasta yakınlarına hastanedeki yatış dönemlerinde her türlü açıklayıcı bilgi verilmektedir. Hastalarımız merak ettikleri her konuda sorularını iletebilirler.
- Hastalar taburcu olduktan sonra çağrıldıkları kontrollere düzenli olarak gelmeli, kontrol dönemleri arasında bir sorun yaşarlarsa mutlaka doktorlarıyla irtibata geçmelidirler.
- Hastaların yara takipleri sonunda cilt dikişleri genellikle 7-10 arasında alınır. Herhangi bir yara iyileşme sorunu olduğu takdirde bu süre uzayabilir.
- Hastalarımız dikişlerin alınmadan da banyolarını yapabilirler. Ancak öncelikle doktorlarıyla yara takibi açısından konuşmaları gerekir.
- Hastalar bazen karın drenleri veya kateterlerle taburcu edilmektedir. Bu dren ve kateterlerin çıkarılma süreleri kateterin konulma nedeni ve takipte görülenlere bağlıdır ve kesin bir süresi yoktur.
- Taburcu işlemi sonrası reçete edilen ilaçlar varsa bunlar tarif edilen süre boyunca düzenli olarak kullanılmalıdır.